Hát nem sikerült annyi véleményest kitenni ezen a hosszú hétvégén, amennyit terveztünk - elnézést. Vigasztalásul egy saját gyűjtés, amivel kis híján jól beégtem.
Pár hete kaptunk családilag mindenféle jó sajtokat ajándékba (mind magyar termék, tenném hozzá, mert mégis március 15. van). Az egyiknek a címkéjén ez szerepelt a neve alatt: rúzs sajt. Soha nem állítottam, hogy sajtszakértő lennék, csak szeretem a sajtot szinte minden formájában, de erről még nem hallottam (lehet cikizni). Kerek, lapos formájú volt, mint egy camembert, tehát nem hasonlított rúzsra. Már fejben kezdtem írni a posztot, de érdekelt persze, hogy mitől rúzs. Vagy rúzsként használható sajt van a kezemben? (Ja, és nekem a rúzssajt helyesírás jön be, és meg mernék rá esküdni, hogy ez a szabályos, de tévedhetek persze, egyébként meg mindegy.) Aztán felmerült bennem, hogy mi van, ha vöröses színű a sajt? Akkor már tutira félrefordítás, nem?
Kibontottam - naná, hogy rózsás bevonat volt a sajton. Egyébként nagyon ízlett, ajánlom mindenkinek. Aztán persze egy gyors guglizás lehűtötte lelkesedésemet, mert a "rúzs sajt" több találatot is felhozott, és persze létezik "rúzsos sajt" formában is. Az érlelt sajtok családjába tartozik, a lágy sajtok alkategóriában, "vöröspenészes" néven, a "fehérpenészes" camembert és brie közeli rokonaként:
Rúzsos (vöröspenészes)
A rúzsflóra egy baktérium színtenyészet, amely obligát aerob, ami azért nő a sajt felületén, mert csak levegő mellett szaporodik. Enzimjei erőteljesen bontják a sajt fehérjéit, egészen az aminosavakig, a sajt zsírját pedig egészen a zsírsavakig. Az így érlelt sajt felületén egy erősen fehérjebontó baktérium, a Brevibacterium linens tenyészet hozza létre a vörösesbarna nyálkás bevonatot. A rúzsflórával érlelt sajtoknak jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéja van.
A fenti idézet innen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sajt
Szóval, nem félrefordítás, hanem egyszerűen így hívják...