Félrefordítások

Olvastál, hallottál egy csinos kis félrefordítást valahol? Küldd el a felrefordit@gmail.com címre!

Lájkoltatás

Nyelvről, értelmesen

Kedvenc nyelvi portálunk a Nyelv és Tudomány - nyest.hu, mert értelmes dolgokat írnak nyelvi témákról. Érdemes olvasni őket.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Ezt most találtam (sajnos olyan régi az oldal, hogy nincs https, csak http): l... (2024.01.14. 08:36) Nagyon régi klasszikus: használati utasítás
  • TippMikszáth Kálmán: A "bit of a trouble"-t én úgy értelmezem, hogy "Ön is volt életveszélyben?" (2023.12.23. 10:35) Zűrös ügyek, epikus túlzások
  • inkerton: OK, de ha karácsonyi töltelékről van szó, akkor miért úgy folytatódik a beszél... (2023.01.09. 16:50) Húsos pite kristálycukorral, porcukor helyett
  • SzZsoel: De a világért se tegyük ezt nedvesen, nehogy a végén az áram b@sszon meg minket. (2021.01.15. 18:22) Dugja meg a terméket!
  • Kit Fisto: Látom, hogy van itt egy alapvető probléma. Angolt nem mindig fordítunk szó sze... (2020.03.10. 08:11) Eperszőke?
  • Konok: A saját konyhámban is van egy.. (2020.02.17. 13:29) Jósági üszögmenntes Acél
  • Nemvagyegyedul: Akárhányszor nézem újra,(sokszor), mindig újabb félrefordítások tömkelegét tal... (2020.01.11. 23:05) A Szaturnusz, az unikornis és a tejföl
  • arncht: a venasszonyok nyara semmivel sem magyarabb, mint az indiannyar. az egyik neme... (2019.08.16. 09:55) Indián nyár
  • Leiter Jakab: @VikMorroHun: Nem értem ezt a mondatot, bocs: "senki sem használta az általad ... (2019.07.27. 09:51) Fizetési sapka
  • inf3rno: Én pont most próbálok rákeresni arra, hogy mi a tököm az a kötőhártya zsák. Pe... (2019.07.24. 14:19) Pislogjon! Ne pislogjon!
  • Kitalátor (másként) gondolkodó: @sTormy: Pl. a szájszuronyos istállólégy. (2019.06.26. 14:13) Obamát folyton félrefordítják
  • virgo: A wheeler dealersben még nem láttam olyan részt, amiben ne fordítottak volna f... (2019.05.23. 08:59) Bogaras

Gyakori címkék (teljes lista a végén)

24 maraton (6) agatha christie (5) agymenők (3) állítólag... (8) általános hiba (95) amatőr (5) amerikai foci (5) angol (2235) az elit alakulat (3) az elnök emberei (4) a felreforditas nyomaban (3) a mentalista (15) a szökés (3) a szürke ötven árnyalata (6) band of brothers (3) biblia (4) bkv (10) blackadder (4) bones (11) californication (4) cím (72) criminal minds (4) csengetett mylord (4) csillagkapu (8) csi lv (33) csi miami (22) csi ny (17) dalszöveg (3) desperate housewives (4) doctors (4) doktorok (4) doktor house (18) dokumentum (5) dr csont (10) elírás (6) étlap (22) everwood (4) family guy (3) fekete vipera (4) felirat (88) fifty shades of grey (6) film (374) fordítógép (38) francia (41) friends (49) garfield (6) gilmore girls (15) google (4) gyilkos elmék (5) gyűrűk ura (5) hamis barát (65) használati utasítás (18) helyszínelők (45) helyszinelok maraton (8) hirdetés (13) hírek (8) hogfather (5) holby city (3) holland (3) horvát (5) house md (19) how i met your mother (3) hunglish (21) idézet (6) index (18) internet (100) ismeretterjesztő (123) jag (8) james bond (4) james verseny (18) játék (4) jóbarátok (54) joey (3) kaliforgia (3) káromkodás (3) képpel (207) képregény (8) kiadvány (11) kiejtés (9) kifejezés (4) könyv (197) kvíz (19) latin (5) law & order (4) lengyel (3) letterman (3) lord of the rings (4) lost (5) magyarról (130) married with children (5) máshol írják (7) mást jelent (322) máv (4) miami helyszínelők (5) miért éppen alaszka (5) monk (6) mythbusters (7) ncis (8) német (105) nem félrefordítás (16) nem fordította (13) név (123) nincs ilyen szó (40) northern exposure (5) obama (3) offi (6) olasz (12) orosz (19) pratchett (5) prison break (5) programajánló (5) rádió (4) rajzfilm (53) reklám (23) rém rendes család (4) román (4) roswell (7) saját hiba (12) sajtó (363) sherlock (6) simpson család (17) sorozat (483) south park (9) spanyol (9) sport (6) star trek (7) supernatural (3) számítástechnika (4) szavazás (6) szerkezet félreértése (70) szex és new york (3) szinkron szerda (9) szívek szállodája (12) szlovák (3) szoftver (35) szótár (5) szóvicc (4) született feleségek (5) termékcímke (17) tévéműsor (91) the mentalist (15) the pretender (3) the simpsons (15) the x files (5) tolmács (9) top gear (14) true blood (3) tükörfordítás (232) újrajátszás (4) véleményes (173) videóval (8) x akták (5) you rang mylord (4) zene (17) Összes címke

Húdeték New Orleansból

2010.02.09. 12:59 bioLarzen

Nagyon könnyen lehet, hogy csak szerencsétlen fogalmazás, nem félrefordítás, de szerintem minimum "erősen félreérthető" kategória.

Az amerikai foci szerelmeseinek nagy nap volt a múlt vasárnapi, hiszen ekkor játszották a Super Bowlt, az amerikaifoci-bajnokság döntőjét, ami a klubsportok eseményeinek legnézettebbje a világon. Idén a New Orleans Saints csapata nyert. Irányítójuk (vagyis az a bizonyos quaterback), Drew Brees mecccs utáni nyilatkozatának egy részletét az m1 ma esti sporthírek adása is műsorára tűzte. Az amúgy szakértelemről árulkodó fordítás utolsó mondata (kb) így hangzott (elnézést, hogy az elejére nem emlékszem, de ez volt a lényeges rész):

"... a "Húdet" családért is játszottunk."

Vajh ki lehet ez a család, és miért olyan fontos, hogy az év egyik legfontosabb sporteseményének friss győztese és a sportág egy évig "legjobb" játékosa (MVP - Most Valuable Player - a döntő legjobb játékosává választott sportoló titulusa) rögtön a meccs után az öröm mámorában megemlékezik róluk?

Lássuk, hogy hangzott az eredeti mondat:

"We played for the entire Who Dat Nation (that has been behind us every step of the way.)"

Elsőre tán nem sokkal tisztább a kép, maximum az látszik kitisztulni, hogy nem egy családról beszélünk. A Wiki ez esetben is jóbarátnak minősül:

"In recent years the phrase "Who Dat Nation" has become a popular term for the community of Saints fans."

Vagyis: "Az elmúlt években a "Who Dat Nation" a (New Orleans) Saints szurkolótáborának közismert megnevezésévé vált." Tehát Brees nemes egyszerűséggel a drukkerekről emlékezett meg...

Még egyszer hadd hangsúlyozzam, hogy nagyon könnyen lehet, hogy a fordító tudta, miről van szó, csupán szerencsétlen megoldást választott.

(Akit esetleg érdekel, hogy mi ez a "Who Dat" - a new orelansi szurkolótábor, erős déli akcentust tükröző fő szurkolói nótájának refrénjére utal: "Who dat? Who dat? Who dat say dey gunna beat dem Saints?" Vagyis, szabad fordításban kb: "Kijjaz, kijjaz, kijjaz aki aszongya, hogy csapassa a Szenteket?" Bővebben a vonatkozó wiki cikkben: en.wikipedia.org/wiki/Who_Dat_Nation#Who_Dat_Nation)

153 komment

Címkék: sport angol amerikai foci véleményes nem fordította

A bejegyzés trackback címe:

https://leiterjakab.blog.hu/api/trackback/id/tr521740482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a képen pedig a legszebb kupa, amit éppen az egyik legcsúnyább játékos emel a magasba.
Najóvanna, égessetek. Szóval, nem tudom a kép megfejtését seth_greven hintje után sem. A kupát megismertem, a játékos nevét elolvastam, itt állok.
Egyébként rettegjetek, kicsit későbbre élesítettem már két posztot, úgyhogy még hallotok felőlem.
@seth_greven: Vicces. Számomra az amerikai foci annyira érdektelen, hogy észre sem vettem, hogy a képen nem az van.
@Leiter Jakab: Nem azért, mert a fickó a Carolina Hurricanes-ben játszik, New Orleans-t meg a Katrina tette a földdel egyenővé?
Gyönyörű találat, gratulálok hozzá.
@Mr. Pither: Csatlakozom, sőt. A felnőtt férfi jégkorong, különösen NHL sziten, számomra a sportok sportja, mivel tökéletes szellemi koncentrációt és tökéletes fizikai képességeket igényel. Ezzel szemben a "football"... Most mást ne is, csak a játékidő/állásidő arányt hasonlítsuk össze a kettőnél...
@Lobra: Hála az égnek még nem sikerült megtapasztalnom testközelből ezen "sport" művelését, de a tesójával, a baseballal sajnos tavaly nyáron Washingtonban összeakadtam, hát nem kívánom senkinek azt a dögunalmat. (A vicces az, hogy a kinti főnökömék úgy szervezték meg, hogy másfél [!!!] óra jutott városnézésre, és vagy hármat töltöttünk a stadionban a hotdogok között, hogy megtapasztaljuk a nagy amerikai álmot. Nem csodálkoztam, amikor kirúgták a nőszemélyt.)
@Lobra: az NHL-t én is nagyon szeretem.
@Mr. Pither: Ebben is egyetértünk, az amerikai métázás szerintem is erős faktor a nézők elhízási okai között (üldögél, szemetet fal, söröz). És közben ott van nekik az NBA -- nem vagyok a kosárlabda rajongója, de ahogyan ők játsszák, még én is megnézem.
@Lobra: Az amerikaifoci védelmében azért említsük meg, hogy a csapatmunkának és tervezésnek olyan szintjével találkozhatunk ott, ami a soccerben elképzelhetetlen. A hokit is nagyon bírom, de ami az amerikaifociban van, az olyan szintű kombinációs és észjáték, villámgyorsan végrehajtva, hogy azt nehéz felülmúlni. Ami a holtidőket illeti, az pusztán technikai dolog, egészen egyszerűen fel kell állni a következő akcióhoz, ami a szabályokból következik (különben agyatlan össze-vissza rohangálás lenne), de ehhez is ketyeg ám az óra, és az is izgalmas, amíg próbálod kikövetkeztetni a felállásból, hogy most mit fognak játszani, és hogy ki merre helyezkedik.
@Leiter Jakab: De ettől még kábé annyira izgalmas, mint sakkot nézni.
Jakab bazmeg, ez a Stanley Kupa, nem a Vince Lombardi trófea, de többet nem segítek.
@sixx: Csak mondjuk nem Jakab rakta ki, hanem bio, és nyilván megvolt az oka rá (képrejtvény?)
@Mr. Pither: nem tudom, én tévében kifejezetten élveztem a baseball-világbajnokságot, leszámítva az első húsz-harminc percet, amíg leesett, hogy ki, hova és főleg miért rohangál.
@sixx:, bazmeg, ajánlom elolvasásra @Mr. Pither: kommentjét.

Többet nem segítek.
@Leiter Jakab: Hát nekem még bele kell éreznem az itt vázolt kombinációs finomságokba... Egyelőre csak irigyelni tudom azokat, akiknek ez már sikerült (kivéve, ha ilyetén felismeréseiknek artikulálatlan kukorékolással adják jelét, mint egy bizonyos Ricsi kommentátor, aki a szimpla soccer-közvetítéseiben soha nem éri el a szenvedélynek ezt a fokát). Mindazonáltal továbbra is kombinatívabbnak érzem a jéghokit, súlyosbítva a sebességkülönbséggel.

Ja még valami: utóbbit valóban jégen játsszák és valóban egy tárgyat ütögetnek, vagyis megfelel a nevének... :)
@sTormy: Mondjuk a meccs is szar volt, merthogy állítólag a Washington közepes csapat (ki is kapott rendesen), szóval lehet, hogy nem a javából kaptam ízelítőt. Ugyanakkor az amcsi főnököm (nem a spiné, hanem egy tök jó fej csávó) mellettem ült, és magyarázta, hogy mi történik, és nekem még mindezek után is baromira unalmasnak tűnt.
@sixx: Hát de írtam, hogy a kupát megismertem. Meg itt @Leiter Jakab: azt is nyugtáztam, hogy @Mr. Pither: a megfejtés. Szerintem itt most felületesen olvastál, de bárkivel megeshet, szóval ettől függetlenül maradok változatlan nagyrabecsüléssel.
@Mr. Pither: Hát ez speciel a másik, amit szoktam nézni... Lékó világbajnoki meccsének utolsó partija például súlyos egészségkárosodást okozott nekem, és a torkom is szétüvöltöttem, PASSZÍV VAGY! (jó, nem a helyszínen...), és annyira látszott, hogy a halálba menetel, hogy egyszerűen fizikai fájdalmat éreztem.
@Lobra: Még egy véleménykülönbség (nem baj, legalább nem unjuk meg egymást :)), mert Ricsit én bírom... Az amerikaifocival is az van, mint még pár összetettebb játékkal, hogy kicsit bele kell merülni, hogy élvezni tudja az ember. A fociban egy szép csel vagy egy beadás magáért beszél, itt meg egyszerre kell(ene) figyelni az összes játékos mozgását (nem túlzás). Arról nem is beszélve, hogy a fociban egy szép csellel még lényegében nem feltétlenül vagy sokkal beljebb, de az amerikaifociban ha mentél előre 3-4 yardot, az már számít, szóval itt minden akció tétre megy, mondjuk úgy, mint ahogy a teniszben is számít minden labdamenet. Vagy még inkább, mert azért ha az ellenfél 5-1 40-0-nél adogat, akkor lehet, hogy ezt a pontot még akár el is komolytalankodhatja, de amerikaifociban minden egyes akció tétre megy, mert ha elszúrod, eggyel kevesebb próbálkozásod marad, arról nem is beszélve, hogy akár el is veszítheted a labdát, ami tragédia.
@Leiter Jakab: Én is tisztelem a véleménykülönbséget, ez a része oké. Ricsit alapvetően én is kedvelném, mert 99%-ban focit kommentál (számomra), de sajnos rajtakaptam néhány esetben, hogy a soccer finomabb szabályaiban nem túl erős. Ha azt írod, hogy figyelni kell gyakorlatilag az összes játékos mozgását, akkor az a játék nem tévén, hanem életben látva jobb (tudom, a visszajátszások mindent megmutatnak, de ugye ...).

Mellesleg számomra a teniszben is aggályos a játékidő/állásidő arány, meg az a tény, hogy nem csapatjáték.
@Lobra: na hát én, a teniszbuzi, például épp azért nem szeretem, ha valaki másfél óráig rángatja a gatyáját, mint Nadal a szerva előtt.

Különben Ricsiék szerintem is jól közvetítenek, a Super Bowlt is inkább velük néztem (a szünetben lefeküdtem, nyócra dolgozni köllött menni), mint az ESPN-en, magyar nézőnek jobban passzol, mint az amerikaiak.
@Leiter Jakab: Na, bosszúból "Lieter" lettél az Index-címlapon :)
Igen, valahogy azt vettem eszre, hogy azok "dogunalmazzak" le boszen az amerikai focit, akiknek halvany gozuk nincs a szabalyokrol. (megertem, ha nem tudod miert rohangal az a sok sisakos ember 10 masodpercig, hogy aztan percekig alljon a jatek, akkor tenyleg 5 perc utan elkapcsolsz a meccsrol) De ha egyszer megerted hogy mi tortenik a palyan, akkor tuti megszereted. A sakkhoz a taktikai melyseg miatt lehet hasonlitani, de azert az izgalmi szintkulonbseg egy sakkparti meg egy amerikai foci meccs kozott tobb nagysagrend :)
@szcsongor:
Pontosan! A mezei foci, még ha a hazait nem nézzük annak ( Mert nem is az ) Meg sem közelíti izgalomban az amerikait.
Legjobb kommentár amit az egyik haverom adott: Neem szeretem mert durva! Aztán hazamegy K1-et nézni:-)
Nahát, aki kicsit utánajár a szabályoknak az tutti, hogy élvezni fogja.
@Mr. Pither: Jó, hogy szólsz - akkor elkezdek sakkot nézni, mert én speciel az am. focit nagyon is izgalmasnak találom - már, persze ha szoros a meccs.

Amúgy azért, mert ti a hokit találjátok suzórakoztatóbbnak, még lehet ám egy sport élvezetes. Én pölö szeretek golfot meg sífutást is nézni, holott egyik se épp action-sport...

Ja, és persze a megoldás perfect, Carolina Hurricanes - hurrikán - Katrina - New Orleans. Gratula!

bio
@szcsongor: @Megszívtuk-waze: Mivel bevallottan kevés footballt láttam még, biztos, hogy a szabályok összes finomságával nem vagyok tisztában (zászlók, büntetések, időlepergetés,...). Az is biztos, hogy egy, akár állásidő nélkül folyó soccer meccs is nagyon unalmas tud lenni (ha valaki nézi nem a magyar, hanem a szakma csúcsának számító brazil vagy argentin bajnokságot, igazat ad). Jelenleg nem sok esélyt látok arra, hogy fanatikus híve leszek még a footballnak, de elég talán, ha egy családtagom váraatlanul mívelni kezdi... :)
Azért a játék/állásidőhöz annyit hozzá tennék, hogy a soccerben a fetrengéseket és a színészkedéseket is hozzáadnák, eltartana egy ideig a meccs......így is a plafonon vagyok tőle, nem beszélve az örökös vitákról a bíróval, a színészet magasiskolájáról.....szóval ízlések és pofonok ugye.....
@Mr. Pither: Ja, és még valami: olyan 8-10 éve az Eurosporton volt rendszeres sakkműsor, abban mutattak egy Kaszparov-Kramnyik végjátékot, mindketten időzavarban voltak, na, barátom, AZ eksön volt a javából, de komolyan! Tudom, hogy nevetsélgesen hangzik, de valami baromian izgalmas volt az a kábé 3-4 perc.

No, persze, sadly ez általában nem ennyire igaz a sakkmeccsekre :)
hát igen,ezt a saját magam példáján el tudom mondani.
amikor először láttam ilyet amerikai barátaimnál,
nagyon nem értettem,mit lehet rajta szeretni.
aztán odáig jutottam,hogy a vasárnapi döntőt,csakúgy,mint évekre visszamenőleg jónéhányat, - egyrészt eredetiben,másrészt több ismétlést is - ,megnéztem.

igen,el kell jutni a megértéshez ahhoz,hogy élvezd is.a ricsi pedig,ha néha kicsit hangos is,de jól közvetíti ezt a játékot.
a saints pedig szenzációs volt vasárnap.
A legnagyobb leiterség ezzel a képpel kommeltálni egy NFL-es hírt.:D
@baba jaga: Igen, igy van. Én kb. négy éve meguntam a "ripacs gyülekezetet", és kerestem valami mást. Ez lett, és nem bántam meg....
De tényleg, aki ma azt mondja, hogy nem érti az amerikai focit vagy érdektelen számára az inkább hallgasson... (nem baj ha így van vele, de ne hírdesse) Mint ahogy kedves cikkíró az idei alapszakasz MVP azaz a sportág - bizonyos szempontból legjobb játékosa P. Manning az allenféltől, Brees megérdemelten lett a dönt legjobb játékosa....

Olyan ez, kicsit mint index.hu/velemeny/menonemmeno/2009/02/06/nem_erteni_a_gepekhez_nem_meno/

Nem baj, csak ne hencegj vele...
@sakic: mongyuk ahhoz azért kell egy rakat arrogancia, hogy valaki így álljon hozzá valamihez
Különben az amerikai foci háttértévének igazán jó nálam. Szoktam nézni, és most már elég jól értem is a játékot, de annyira nem köt le, hogy végigüljek egy meccset (jelzem a soccer se igen). Munka közben viszont remek, nyugodtan lehet dolgozni, ha csomó ideig nem történik semmi, aztán az akciónál felkapja a fejét az ember.

Egyszer próbáltam sztrímről amerikai közvetítést nézni, az elviselhetetlen volt a folyamatos reklám miatt. Ricsiéknél akkor már sokkal jobb, ők értelmes (legalábbis laikusnak értelmesnek ható) magyarázatokkal töltik ki az időt, és a lelkesedésük is tényleg átjön, ami hozzátesz mindenképp.

@apeszos: ez abszolút igaz, ebben lenne mit tanulni ideát
@pocak: Sajnos nem csak ebben....kihagytam a szurkolói mentalitást....Hogy nem akarják szétverni a fejed (vagy a fél várost) csak azért, mert másik csapatot szeretsz, nem akarják megmondani a tulajdonosnak mit csináljon a csapatával...stb...
@Gabbesz: Sőt, még nagyobb leiterség idejönni, beledumálni anélkül, hogy tudnád, hogy a képek külön feladványt jelentenek, aztán, mikor beégsz, egy szó és bocsánatkérés nélkül égő fejjel eloldalogni :P

bio
@Mr. Pither: nembaj, biztos van nagyobb hibád is, ahogy apám szokta mondani :P

egyébként a baseball se lett volna szar ha mondjuk nem jön a vihar. vagy mondjuk úgy: nekem éppen elkezdett tetszeni amikor mr. kolega elmagyarázta hogy mit is lássak. ésakkorlettvégeugye.

az evakuálás meg ne mondd hogy nem volt móka :D
@apeszos: Az én egyik nagy traumám ezzel kapcsolatban az volt, amikor am. foci szurkerek "eszmecseréjét" olvastam az nfl.com-on... Tisztára, mint itt a Fradi/Újpest B-közép...

Szal ott sem csupa észember a drukkertársadalom :)

bio
@bioLarzen: Hm...most nem azért, de miből kellett volna rájönnie, hogy ez rejtvény?
@bioLarzen: Ezt nem is állítottam....de a meccseken, ha körülnézel, minden korosztály megtalálható, az utcák is biztonságban vannak (mármint a szurkolóktól), a fórumokon meg mindenhol megy az "oltás".....
@Leiter Jakab: a cikk biztos arrogáns, én nem akartam az lenni (bár minden arrogáns ezt mondja), de szerintem ma már, ha valami nem érdekel/nem értem/leszarom... akkor jobb/helyesebb ezt nem hangoztatni. Bár ez nem fociblog, tehát nekem sem kéne itt lennem ... :) A jégkorong pedig a világ legjobb sportja,
@Leiter Jakab:ja és nem a cikkre, hanem a kommentekra reagáltam
@Leiter Jakab: és az általam belinkelt cikket én is arrogánsnak tartom
@sakic: ezzel azért vitatkoznék....inkább nem. Ha neked az,......akkor neked az.
az amerikai foci sokkal igazságosabb, mint az európai változata. gondoljatok bele (már akik valamennyire képben vannak): hol nyerhet például egy (mostani) st. louis rams super bowl-t? ehhez képest dél-korea vb elődöntőt játszott 2002-ben, míg görögország megnyerte az eb-t 2004-ben.

arról nem is beszélve, ha amerikai fociban valaki pontot ér el, az nagy valószínűséggel meg is kapja (persze ott is vannak kivételek, de sokkal ritkábban). míg a soccer-ban hányszor előfordult már, hogy szabályos gólt nem adták meg, vagy a jó egy méterrel a gólvonal előtt lepattanó labdát gólnak látták!!! ezzel olykor nem csak egy sima meccset, de egész tornákat is befolyásolva/eldöntve.

és ami még nagyon tetszik az amerikai fociban, hogy ott csak védekezésre játszani tényleg öngyilkosság. mert ha te csak védekezel, akkor az ellenfél fog pontot szerezni, míg a saját védelmed meg csak fárad és fárad, aminek hatására az ellenfél még hatékonyabban fog támadni, ezzel még több pontot szerezve. szóval itt tényleg támadni kell, ha bármit is akarsz. nincs olyan, hogy csak a védekezéssel törődsz, majd a 90. percben rúgsz egy gólt, amivel megnyered a meccset, miközben előtte nem tettél semmit a győzelemért, csak rugdostad kifelé a labdákat a saját 16-osod elől.

aki meg nem látja az amerikai foci szépségeit, annak ajánlom figyelmébe az idei arizona - green bay wild card meccset. na az igazi közönség meccs volt. ha az után is azt mondja, hogy az amerikai foci unalmas, annak tényleg nem érdemes erőltetnie...
Mondjuk ha már eljutottunk odáig, hogy Brees a drukkereknek köszönte meg, akkor nem nagyon értem, hogy mi a gond?

Én például értettem, hogy kire gondolt a magyar fordító és hogy mit is mondhatott Brees...
@pocak: Sokatokkal egyetértek - Faragó Richard és az épp soros szakkommentátor sztem is nagyon jól küldik - nem kis rélszben nekik is köszönhető, hogy ottragadtam a sportnál - tök jó volt, hogy szakadatlanul magyarázták a közvetítések alatt a szabályokat, de érthetően, 3-4 meccs után már egész kezdtem érteni a dolgot. Tényleg színvonalasan nyomják, na!

bio
A fordítónak sikerült megtalálni a lehető legrosszabb megoldást. Ha értette, miért nem fordította le a tartalmát, tehát lett volna az, hogy a "szurkolókért is játszottunk".
Vagy hagyta volna meg, hogy "a Who That Nation-ért is játszottunk", még az is jobb.
De így fonetikusan?
@sakic: a cikk tényleg arrogáns, de az igazságtartalma nem csekély...
@sebien: A leírtakban sok igazság van; a footballban nyíltan, meccs közben be merték vezetni a video-ellenőrzést, míg a soccernél ez csak utólagosan, korlátozottan és következetlenül működik. A két említett világverseny közül a koreaiak igaztalanul, a görögök viszont váratlanul értek el jó eredményt - ez nem ugyanaz.

Egyértelmű: a soccerben alapvető, és olykor elégséges is a védekezés, a footballban öngyilkosság.

Még valamit el kell ismernem: a vezető sporttévé által foglalkoztatott szakkommentátorok közül a footballosok informatívak, a socceresek meg szinte kivétel nélkül többnyire egetverő baromságokat beszélnek össze. :(
Nem beszélve arról, sokunknak az offseason is izgalmas tud lenni...És aki igazán pörgőset szeretne látni, nézzen meg egy NCAA (egyetemi) football meccset. Ott aztán van minden....
@Lobra: Minden igaz....talán azt javítanám, hogy a görögök, bár kétségtelen, váratlanul viszont annál érdemtelenebbül nyertek EU-t.
A "Húdet" család elég szerencsétlen megfogalmazás a fordító részéről.

Az amerikai foci király, vasárnap esténként szívesebben néztem NFL-t, mint spanyol vagy olasz bajnokit.
Hihetetlen, hogy mennyire nincs jelen a szimulálás, a színészkedés, a reklamálás az amerikai fociban. Nem tudom, hogy érték ezt el, de felüdülés Xavi s Eto helyett igazi sportembereket nézni.
@Der Beste: Úgy, hogyha sérülés van a pályán megáll az óra...Amúgy meg a játékos inkább sérülten is játszik, mert félti a helyét. Nyolc másik áll készen, hogy beugorjon a helyére....
@apeszos: Nem kellett volna, de pontosan ezért nem jó taktika egy új helyen rögtönazzal kezdeni, hogy befikázok - könnyen kiderülhet, hogy én csak nem tudok valamiről. És ilyenkor illik elnézést kérni, meg ilyenek, és az olyan kellemetlen - úgyhogy az ember ilyenkor inkább szó nélkül távozik...

bio
@bioLarzen: Akkor én kérek elnézést...
@apeszos: Persze, nem e"ellened" mondtam, csak eszembe jutott arról, amit írtál.

Amúgy, azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy Redskins és egy Cowboys drukker nagy hevrságban vannak :D

bio
@apeszos: Teneked miért is kéne?

bio
@Leiter Jakab: lehet én vagyok a hülye, de mi köze van a Carolina Hurricanes-nek (és igen, le tudom fordítani) a Katrinához? Hogy hurikán? Vagy női név? Ez most valami vicc? Iszonyú gyenge, és még tiszteletlen is.
@bioLarzen: Nincsenek is...tudnék mesélni. :D Viszont elismerjük a másik eredményeit. Ha nem is szeretjük egymást....Az idei szezonban a Cowboysnak szurkoltam, :s mégiscsak egy főcsoportból valók vagyunk, vagy mi....
@Lobra: az utolsó bekezdéshez csak annyit tennék hozzá, hogy az amerikai focival kapcsolatban nem nehéz informatívnak lenni: az a technikai háttér és statisztikai paradicsom, amivel ott túl rendelkeznek...
@apeszos: Pontosan. A "major" sportokban, vagyis az NBA-ban, NFL-ben, NHL-ben és MLB-ben akkora a konkurrencia, és akkora pénzekről van szó, hogy eszükbe se jut szimulálni. Sőt, inkább az ellenkezője. Elég rossz, ha az terjed el rólad, hogy sérülékeny vagy - pláne, hogy szimulálsz...

bio
@apeszos: na, ezt nem értem én. én a liverpoolnak szurkolok, és soha nem fogok másik angol csapatnak. egy igazi cowboys-fan az életben nem drukkolna a redskinsnek, ezt hívják divatszurkolásnak.
@sixx: az első hozzászólásod még betudható volt a tudatlanságodnak, de ez már inkább kellemetlen.
@apeszos: Nekem végül a Ravens lett az "első", de ha nem ők, akkor a Redskins!
Shanahan rendet rak majd - no de, ne offoljuk szét a posztot :D

bio
@sebien: Valóban, hála jó égnek...és itt nem igazán tudnak elmismásolni dolgokat...
@sixx: Nem feltétlen - én itthon pölö sosem szurkolnék a Fradinak, de amikor bejutottak 95-ben a BL-be, ott drukkoltam nekik. Én, amíg a Ravens talpon van, nekik drukkolok, amint kiesnek, hajrá Redskins vagy Vikings.

Amúgy a Liverpoolban egyetértünk :)

bio
@sebien: No meg a visszakeresési sebesség ... Minden azonnal a képernyőn van.
@bioLarzen: Igaz...bocs Azért Ray Lewis nekünk is jól jönne..:) ON.
@sixx: Mondd, neked volt már pozitív hangú, nem fikázó hozzászólásod?
Nem kötelező persze, csak érdekel...

bio
@apeszos: Hát még Ray Rice :D

Na, OFF vége :)

bio
@Lobra: Ha valaki az NFL köreiben megbotlik egy göröngyben, azonnal statisztikába kerül. Irigylem az informatikai rendszerüket, hogy egy pillanat alatt elő tudják varázsolni a legképtelenebb statisztikákat is.
@bioLarzen: Mikor oldalogtam el?
Milyen képrejtvény?
Azért vazze, mert képtelenek vagytok megkülönböztetni két sport két külön trófeáját, nehogy már nektek álljon följebb!!!
Nem azért vagy szánalmas, mert elbasztad, mert ez mindenkivel előfordul. Hanem azért, mert ahelyett, hogy azt mondanád bocs, még osztod itt az észt.
Különben én sem értem Caroline összefüggést. New Orleans Louisiana-ban van nem?
@Gabbesz: Hát az ész az rád férne...
@apeszos: Sőt, ahogy ritka ránézéseim során tapasztaltam, a hatalmas video-készletből is azonnal felküldik a valami miatt éppen oda illőt.
@Gabbesz: Kicsit erősnek érzem így első ránézésre a hozzászólást. Meg másodikra is.... Másképpen is kifejezhetted volna....
@Lobra: Nem küldik fel....eleve fent van! Egy közvetítésnél külön erre van két team a stábban. Elképzelem ezt egy soccer meccsen....Még egy VB-n talán. De máshol? Sehol nem szolgálják így ki a nézőt...
@apeszos: Akkor javaslom olvasd el az első hozzászólásomtól kezdve, bioLarzenék válaszain át, és talán megérted.
Egyébként nem csak nekem próbálják mosdatni a szerecsent, hanem sixxel szemben is. Csak vigyázzanak, nehogy rájük küldje Jacket. Mert akkor lesz ám torokátharapás. :D
@Gabbesz: akkor lassan írom, hogy te is megértsd: minden poszt mellé kiraknak egy képet, ami valamilyen módon (de nem közvetlenül) kapcsolódik a poszthoz: ez az úgynevezett képrejtvény. ha szeretnéd megtudni, hogy a mainak mi a megoldása, kérlek olvasd el ezt a hozzászólást: @Mr. Pither:
@Gabbesz: Akkor veszek egy sálat magamra, általános torokátharapás ellen :) Bár amennyire meg vagyok fázva, lehet még jól is jönne...:)
@apeszos: Hát, nem tudom... Húsz-huszonöt évvel korábbi meccsrészletet vágnak be, mert nagyon hasonlított a legutóbbi akcióhoz... és nem egyszer látható ilyen.
Köszi a fordítást. Csodálkoztam, hogy miért a tulajnak köszönik meg a játékukkal a támogatást, egy Katrina hurrikán után. Másrészt a sportok filozófiáját kell megérteni, nekem a baseballét magyarázta el egy amerikai srác. S így már értem, mi a poén benne. Attól nem kedveltem meg jobban, de a megértés jó dolog.
@Lobra: Mondom, az informatikai rendszerük, adatbázisuk, nagyon egyben van. Nekik olyan egyszerű, mint nekünk a Google....És hihetetlenül komolyan veszik a munkájukat, hála a jó égnek
nem tartom kifejezetten aggályosnak a who dat családot, főleg mivel élőszóban hangzott el, vagyis csak a foci iránt érdektelenek hihették, hogy húdet családról van szó. nekik meg amúgy is totál mindegy.

a szakkomentátorok ajnározásával viszont óvatosabban bánnék. kovács sanyi és hollai olivér télleg zsír módon adja (riszpekt nekik!), de ott van az a hótunalmas, blazírt, tejmegalszikaszájában gyula bíró, akinél még a nyavalygós zombori sanyi bácsi is jobb a maga szcénájában. az okostojás érdi gábor meg képtelen kikapcsolni magát, és gyakorlatilag élvezhetetlenné degradálja mind a játékidőt, mind a holtidőt. pedig holtidő nélkül nem tojásfoci a tojásfoci.
ricsi meg olyan amilyen, de ezért szeretjük :)
ray lewis, ray rice, ed reed és terrel suggs for presidentS ;)
@Lobra: "Hát, nem tudom... Húsz-huszonöt évvel korábbi meccsrészletet vágnak be, mert nagyon hasonlított a legutóbbi akcióhoz... és nem egyszer látható ilyen. "

Ezt itt írtam már nemrég valahol - olyat láttam, pár éve (vagy tavaly?) hogy egy akció után egy hetven-valahányas egyetemi bajnoki meccs egyik, hasonló támadását nyomták be - szinte azonnal! Itt azért időzzünk el egy kicsit: mi kell ehhez:
- megvan a hetven-ikszes egytemi bajnokság azon meccsének felvétele;
- valakinek azonnal eszébe kellett jusson, hogy az imént látott akció pont olyan, mint annak a hetven-valahányas egysetemi meccsnek egy akcióaj;
- a videotárból pillanatok alatt előkeresni az adott meccs adott pillanatát - tehát nemcsak azt kellett valakinek fejből, rögvest nyomnia, hogy melyik évad melyik meccs, hanem azt is, hogy annak melyik akciója - és ezt a technikusnak azonnal előkeresni, és máris benyomni...
Magyarra lefordítva: ez köbö olyan, mintha egy MTK-ZTE meccs közvetítésekor, mondjuk, egy sajátos szabadrúgás-megoldás után 10 másodpercen belül a képernyőn lenne egy 75-ös NBII-mas, mondjuk Piricse-Révharaszti meccs hasonló szabadrúgáskombinációja...

Na, EZ elképesztő...

bio
@bioLarzen: azt értem, hogy a trollokat mi vezérli a politikai blogokra, na de itt mit keresnek?
@jerk_off: Az tény, hogy nem mindegyik szakkommentátor egyformán jó, de olyanra nem emlékszem, mikor nem tetszett volna. A nevekkel sajna hadilábon állok :(
Persze, szakértő fülek valszín sokkal érzékenyebbek, és észrevesznek olyanokat, amiket az én félkontár fülem nem - úgyhogy látatlanban adom, amit mondasz.

bio
@jerk_off: Ja, és azért Flaccót ki ne feledd - nélküle úgyse fog menni :)
bio
@bioLarzen: szerintem ahogy a posztokat tag-elitek, ugyanúgy ellátják kulcsszavakkal a videókat is.
@bioLarzen: Pontosan. Persze egy informatikus most azonnal lehűtene minket: "Ugyan kérem! Racionális kódolási (címkézési) rendszer, tárkapaciitás, nagysebességű hardver - ennyi!"
@sebien: Remek kérdés.

Sajna ez az ára, hogy az index népszerűsíti a blogot. Mindig, mikor egy-egy cikk kikerül a főoldalukra, jön köbö 20 új ember, akik közül akad 2-3 olyan, aki itt is ragad egy időre-végleg (én is így kerültem ide anno), 10-12, aki idenéz, kommentel egyet-párat aztán többé nem jön, de sajna mindig akad 3-4 troll is... Hál istennek ők sem szoktak másnap visszajönni...

Mindegy, eddig ez a blog ellenállt vitézül, sztem ezután is ez lesz :)

bio
@sebien: Hát, valami ilyesmi lehet, de van egy olyan érzésem, hogy megtölt az a videotár pár (terás) vincsit, illetve szívesen megnézném a tagelési rendszerüket...

bio
Lol. A teljesen fogalom nélküli trolloknál kevés viccesebb van. Főleg, ha az egyik egy indexes megmondóember.
@bioLarzen: nyilván minél inkább szakértője valaki egy témának, annál egyszerűbben meg tudja oldani rövid és tömör (akár mesterségesen gyártott) kifejezésekkel. gondolj csak a labdazsonglőrökre. na aki azt a jelrendszert először, vagy laikusként olvassa... mégis tökéletesen működik.
@röntgenszeműlány: Amúgy valóban komoly szórakoztató-értékük van, ez tény :)

bio
@sebien: Hát, működik, ez tény. De még hogy!

bio
@bioLarzen: flaccóban némileg csalódtam, de lehet h olyan ez mint a hagyományos fociban a feljutó csapatok második éve: mindig nehezebb, rögösebb, mint az első év, amikor még mindenki alábecsüli őket stb stb stb. de bízzunk a szebb jövőben ;)

a gyula volt az a "jósvádájú" bólogató, aki egy cowboys nyakkendőt bírt magára applikálni a SB stúdió stábjában :) figyeld majd jövőre, ha megtartják. ő lesz az, aki nagyjából visszamondja, amit te is látsz, állást pedig nem szeret foglalni.
jaj, de soká lesz még szeptember közepe...
@jerk_off: OK, akkor már tudom, melyik az, kösz :)

Flacco valóban halványabb volt az idén, bár több meccsen is sérülten játszott, az alapszakasz uccsó két meccsén pölö egy olyan combzúzódással, hogy pölö az Oakland elleni meccs után hazafelé a repülőn nem tudott leülni...

Na, mindegy, a köv szezonban Zorn mester majd megacélozza :)

bio
Hú, a közvetlen veszély elmúlt, a poszt lekerült az index blogajánlójáról...

bio
@bioLarzen: tudod mit bio, legyen ugy ;-)
sokat spekulaltam azon is h flacco gyengelkedese miatt lett ennyire egyoldalu a jatekhivas vagy rice zsenialitasa okozta a qb elbizonytalanodasat. valszeg feluton van az igazsag.
@Gabbesz: Nos, Gabbesz, gondolom, közben te is észrevetted, hogy ezt benézted. Amennyivel tovább erőltetted, annál kínosabb lett számodra is, de mivel abbahagytad, nyilván te is rájöttél már. Nem baj, hogy tévedtél, csak nem kellett volna ennyire agresszíven csinálnod, és legalább akkor gyanút fogni, hogy esetleg mégis te tévedhetsz, amikor már nagyon sokan mondták. Csak az első pár kommentet kellett volna elolvasnod - ennyi, és máris leesett volna.
@sixx: Nem vagy hülye, viszont tényleg nem érted ;). Korábban itt már leírták kollégák, csak illendő, hogy én is megválaszoljam, ha már tőlem kérdezted: szóval az a helyzet, hogy kvázi hagyomány a blogon, hogy az illusztráció is "félrefordítás" - utal a poszt a témájára, de nem közvetlenül. Versenyezni szoktak az ilyesmi iránt érdeklődő kommentelők, hogy ki fejti meg előbb. Ennek eggyel fejlettebb formája, amikor már a megfejtést is csak kódolva írják, utalva a megfejtésre, de úgy, hogy ezt is csak az érti, aki már megfejtette magát a képet. Ez bonyolultabbnak hangzik így leírva, mint amilyen valójában, de olvass vissza egy-két illusztrált posztot, és megérted.
Szóval, kérdésedre válaszolva: nem vicc, hanem feladvány. Ha gyengének tartod, az talán csak azért van, mert viccnek vélted. Tiszteletlennek semmiképpen nem nevezném, és bár egy álláspontot nem erősít vagy gyengít a vele egyetértők létszáma, azért talán jelez valamit, hogy rajtad kívül ezt senki nem írta. A Saints győzelmével kapcsolatban a hurrikánt emlegetni elég sokszor hallhattad te is. Tényleg nem értem, mi lehet ebben tiszteletlen, pedig eléggé ki vagyok hegyezve a tuskóságra.
Így már oké?
Azért majd még bióval elbeszélgetek, hogy a francnak nem moderálja ki az ilyen Gabbesz-trollokat (vesére ilyesmiben sohase lehetett számítani, ő egy belsőség, mint a szív, az meg puha). Mert ez a mostani még istenes volt (trollnak is gyenge, mondhatnám), de ennyi időt és energiát is kár egy ilyenre pazarolni. Ugyanis nem azért van errefelé kevesebb balhé, mert nagyságrendekkel kevesebb hülye jár erre, hanem azért, mert gyorsan kimoderálom őket - látják max. öten-hatan, és megy a levesbe. Aki pedig elsőre agresszívan szól, azt ugyanazzal a mozdulattal örökre ki is tiltom. Korábban már megtanultam, hogy aki belépéskor agresszív, azt kár hagyni, mert később sem fog megszelídülni és tartalmas kommenteket írni. Kizárt dolog, hogy ezzel veszítsen a blog.
@Leiter Jakab: Kt ok mitt nem moderáltem - egyrészt, mert én is vajból vagyok és az is puha :), másrészt ez már Tleg annyira szórakoztató volt, hogy gondoltam, hangulatjavítónak mindenképp elmegy :)

De tök igazad van, megkeményítem magam, és szórakoztatásnak épp elég királyak maguk a posztok, úgyhogy gyepálni fogok.

bio
@justin case: Nocsak, Mr. Case, örülök, hogy látom. Tény, a szétázott bézbóllfanok nagyon viccesek voltak, és lehet, hogy a játékot is meg tudtam volna kedvelni, ha kicsit megerőltetem magam.

@mindenamerikaifociésbézbólrajongó: Engem viszont igazából pont az zavar legjobban mindkét sport esetében, hogy ugyanazt csinálják, mint az RTLKlub vagy a TV2 a (Schindler listáján kívüli) filmekkel - tízpercenként reklámszünet. Az, hogy ez a játékmechanika sajátosságaiból adódik, engem vajmi kevéssé érdekel: az RTLKlubon sem nézek filmet, inkább (khm) megvásárlom, így olyan sportot sem nézek, ahol állandóan reklámszünetek vannak, gyakorlatilag több, mint amennyi játék. Ha nézek egy focimeccset, félidőben lehalkítom a TV-t, meg különben is kimegyek sörért meg brunyálni; de nem tízpercenként. Egyszerűen undorítónak találom ezt az üzleti modellt.
@Mr. Pither: Az amerikai fociban 1 perc egy negyed, de, mivel tiszta játékidő, egy negyed valójában akár 40 percig is tarthat - és negyed közben nem nagyon vannak reklámok. Plusz, az első és harmadik szünet alig pár perces, csupán a középső "nagyszünet" hosszabb, ha jól emlékszem 15 perc (?). Szóval nem igazán lát az ember több reklámot, mint egy itteni focimeccs alatt. Amiből mérhetetlenül sok van, az az ismétlések - de van mit, úgyhogy ettől nem lesz rosszabb az élmény.

bio
@bioLarzen: 1 perces negyedekkel kicsit rövidek lennének a meccsek :) Igazából az 15 perc akart lenni, akár a hírnév :)

bio
itt valami fény világít, ami idevonzza az eddig ide nem járókat, hogy aztán elinduljon a szájkarate?

asszem, az NHL-nek, meg az NFL-nek is van valami magyar fóruma, vagy rosszul tévedek?
@semiambidextrous: A troll definíció szerint nagyobb és erősebb, mint az ork. Bár a Pro7-en rendszeresen leadott "Mi lenne, ha a kárpáti barnamedve összeverekedne a fehér cápával" (nézői válasz: az attól függ, hogy vízben vagy az erdőben...) jellegű műsor mintájára lehetne szimulálni egy ilyen "legyengült barlangi troll - felspécizett uruk hai" összecsapást (: (: (:
@Kovácsné: Hát pont ezért. Ha valaki még trollnak is gyenge, ahogy Jakab fogalmazott fentebb, hívattassék orknak, javaslám vala.
Az összecsapást egyébként élőben közvetítené a Pro7, a tervek szerint?
@semiambidextrous: Bocsi. Kicsit "nerve together fall in" közeli állapotban vagyok, képzeld, milyen minőségben fordíthatok, ha már olvasni sem tudok (:
Amúgy az említett műsor szenzációs. Harminc ember hetekig azon prücskörészik,. hogy kiszámolja, hogy ha a medve meg a cápa pont egyszerre ragadja meg egymást, kinek jön le előbb a lába/uszonya. Valami ilyen kreatív és fiatalos munka kéne nekem is (:
@Kovácsné: Mi mindenre nincs pénz, ugye, amiből a magunkfajta tehetségtelenségek is bőven kasszírozhatnának, hogy egyről a háromra jussanak... :)
@semiambidextrous: Azért ne panaszkodjak... Amit most fordítok (hence the together fall in ), azt eddig asszem háromszor csináltam meg, most összeollóztak belőle egy negyedik változatot. És fizetik. És a projektet most sem fogják elfogadni, pedig már megírtam nekik a múltkor, hogy könyörgöm, én, aki csak tolmácsként meg fordítóként működök közre és elvileg nem értek az egészhez, még én is felfogtam, hogy mi az a két-három dolog, amit az értékelők nem kívánnak látni az anyagban. De most is benne van. Ebből fogok élni, míg a térdemet nem veri a szakállam.
@Kovácsné: ...és ha egyszer a projekt meghal, még a dédunokáid is megkoszorúzzák majd a sírját, mint a család legnagyobb jótevőjéét. :D
(And you should fall out of that nerve-thing ASAP, így aligha vesszük hasznodat...) :)
@semiambidextrous: Azért kár, hogy nem lehet találkozni a tagokkal... Olyan jó kis történetek jutottak eszembe dédunoka vonalon (nem, nekem még nincsenek (: ), de nem elég kisek ahhoz, hogy ide beférjenek (:
@Kovácsné: Nekem is volt két ilyen öröknek hitt projektem...

Talán mond még valakinek valamit az INTERSZPUTNYIK szervezet neve: félévenként konferencia, késtzáz plusz oldalas beszámoló, napirend, tagországi hozzászólások, ... és mintegy százötven szó változott meg bennük alkalmanként.

A másik egy össz-európai távközlőhálózat-menedzselő rendszer volt, kéthavonkénti ülés más-más tagországban... hasonló paraméterekkel.

Azután beütött a rezsimváltás, mindkét szervezet azonnal angolra váltott, az előrelátó tolmács-fordító szakszemélyzettel együtt, és mi történt? Orosz helyett "angolról" kellett pontosan ugyanazokat a sablonszövegeket lefordítgatni.
@Lobra: Az a baj, hogy itt van egy célkitűzés, ami nekem, mint lakosságnak, szimpatikus, és ebből nem nagyon lesz semmi ):
@bioLarzen: ez a magyar közvetítésre igaz lehet, de az amerikaiban minden holtidő reklám - márpedig holtidő van jó sok.
@pocak: @bioLarzen: Így van. Ahogy mondtam, főleg az elvi alapokkal van bajom, hogy ugyanannyira sportközvetítés készül, mint amennyire reklámközvetítés. Nyilván, ha az amcsi jónépnek nincs ezzel baja, akkor egészségükre, csak nekem nem szimpi.
@pocak: Valóban meggyőző számsor. Ez a fickó ezek szerint nem hogy egy íjásznál, de egy profi mesterlövésznél is pontosabb.
@pocak: Jaja, így van, de egy mgyar (potenciális) néző meggyőzésére a magyar közvetítés ecsetlését láttam az üdvözítő megoldásnak :)

bio
@Mr. Pither: És elméletileg nem szimpi, vagy gyakorlatilg? Mert, mind mondjuk pocakkal, a magyar csatornán látható közvetítésben csak a szünetekben van reklám :)

bio
@pocak: Kedvenc csapatom, a Baltimore Ravens quaterbeckje, Joe Flacco meg azzal szokott kunsztolni, hogy normál, a gép által teljesen szabványosan kilőtt agyaggalambokra dobálózik a lasztival. Volt is fent videó róla, ké dobásból két találat - persze, lehet editing is, meg nyilván nem biztos, hogy elsőre összejött neki, de, mint kiderül, az apja koronglövő, és már gyerekkorától azzal szórakozott a kis Joe, hogy labdával dobálta a gép által kihajított korongokat, vagyis elég régóta gyakorolt ezzel.
Azért ez se rossz :D

(Olyat meg még ilyen régi super 8-as felvételen láttam valamikor a régi időkből (tán 70-es évek?), hogy egy akkori ilyen qback fogadásból 5* egymás után átnyomja köbö olyan 10 méterről a lasztit két, kötélen ellentétesen ingázó, tehát középen, csak egy pillanatra "fedésbe kerülő" autógumin, de a kisebbik fajtán :D Tudnak ezek dobni, na:D)

bio
Nahát, hogy az obligát képet még senkise linkelte:

www.augmentedplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/handegg.jpg

(vagy ez már annyira solasteon.com, hogy menjek vissza a barlangba mammutokat pingálni ezerrel?)
@bioLarzen: Elméletileg. Mondom, ez a fajta üzleti modell az egyik dolog, amit nagyon nem bírok az amcsikban. Ahelyett, hogy elsősorban magát a kulturális produktumot akarnák eladni neked, és csak másodsorban raknának mellé még egyéb termékeket, a járulékos termékek olyan fontosak lesznek, mint maga a produktum. Ezért gyűlölöm pl. a merchandising-ot.

Igazából más sportot sem szoktam sokat nézni, csak a BL-t meg az EB-t meg a VB-t. Meg vízilabdát meg kézit, ha világversenyen vannak a magyarok. Meg olimpiát. Szóval azért én inkább műkedvelő sportnézőként szólok. De egyszer majd megpróbálkozom vele, jó?
@pocak: Ez tenyleg lenyugozo, kulonosen azzal osszehasonlitva, hogy sok tulfizetett labdarugo meg 11 meterrol sem tudja a kaput eltalalni.
@M. Péter: Most megpróbálok úgy tenni, mintha ezt nem olvastam volna, te meg gondolkozz el a dolog fizikáján és pszichikáján (i.e., mi sikerül meccsen és mi edzésen) és majd később összevetjük a jegyzeteinket.
@Mr. Pither: Ehhehhe, ez már kezdett úgy hangzani, mint a "Mit adtak nekünk a rómaiak?" kérdésre adott válasz(ok)...
@Leiter Jakab: Hol árulják a favicckapszulát? Nekem is kéne belőle...
@Mr. Pither: Én is próbáltam keresni. Nincs. Faviccből nem kapsz ulát. :)
@Mr. Pither: Azt nem tudom. De a gyógyszertárban aszonták, hogy soha nem is árultak faviccet kapszulában. Por alakban kell lenyelni (fűrészpor), és majd odabenn betokozódik.
@Lobra: Esetleg amputált végtag esetében falábat növeszt.
@Mr. Pither: Ez bizony előfordulhat. Ami leginkább akkor kínos, ha az amputált végtag egy kéz volt. De nem perelhetők, mert ez fel van sorolva a "Kockázatok, mellékhatások, kezelőorvosok és gyógyszerészek" pontban.
süti beállítások módosítása