Miklós érdekes találata:
Hétvégén láttam egy műsort valamelyik ismeretterjesztő csatornán: egy illető azt mutatta meg, hogyan lehet életben maradni a sivatagban.
Akkor kezdtem gyanakodni, amikor közölte, hogy "ott egy akácfa", majd leszedett valamit a fa kérgéről, amit "az akácfa mézé"-nek nevezett, és megette.
Szerény biológiai ismereteim birtokában is úgy gondolom, hogy inkább akáciáról lehetet szó, és a méznek titulált dolog (hogyan is teremhetne méz egy fa törzsén???) sokkal inkább mézga vagy gyanta lenne.
Anna hozzáfűzése:
Az akácfa (Robinia) ráadásul nem sivatagi növény, és igen, a mézet a méhek okádják ki magukból, nem a fán terem, hiába főzi a fél magyar méhészipar cukorból. Az akácfa magyar elnevezése félrevezető, ezért nevezik hamisakácnak is. Az akácia (Acacia) termel gyantát, ami biztosan ehető, és állítólag remek orvosság korai magömlésre, de ez a legritkább esetben aggasztja a sivatagban túlélésért küzdőket.